O Fundacji - FUNDACJA RECYKLINGU REWITALIZACYJNEGO REWIT

Menu główne:

Jakże często wyrzucamy sprawny lub tylko trochę uszkodzony przedmiot, bo jest już niemodny lub nie wiadomo jak i gdzie go naprawić. Korzystają na tym tylko producenci sprzętu i części zamiennych. Ciągłe „update’y” i „aktualizacje” systemów wprowadzane są nie tyle w trosce o nas – konsumentów, tylko po to, byśmy coraz częściej kupowali nowe urządzenia. Tracimy wszyscy – środowisko, konsumenci a także gospodarka. Takiego marnotrawstwa na dłuższą metę nie wytrzymają nawet najpotężniejsze mocarstwa. Pierwszy zwiastun – kryzys gospodarczy – staje się faktem dosłownie na naszych oczach. Dokąd zajdziemy zmieniając co roku telefon, co dwa lata laptopa, a co cztery – samochód?

Naprawa – rewitalizacja jest mniej uciążliwa dla środowiska niż wyprodukowanie nowego urządzenia. Jest też znacznie tańsza, co ma niebagatelne znaczenie w czasach kryzysu. Przedmioty wyprodukowane dawniej prostszymi technologiami mają też swój urok i niepowtarzalny klimat. Nieprzypadkowo to właśnie miłośnicy dawnych urządzeń i maszyn najchętniej tworzą różne kluby czy organizacje. Doskonałym przykładem są miłośnicy starych samochodów czy pociągów. Także niektórzy producenci do dziś bazują na legendzie wytwarzanej przez całe dziesięciolecia – i to właśnie takie marki uchodzą za najbardziej prestiżowe. Nie na darmo o takich pojazdach jak Harley-Davidson, Vespa czy Land – Rover mówi się jako o produktach kultowych…

Ważna jest również edukacja młodego pokolenia; podnosząc maskę nowoczesnego samochodu trudno potencjalnemu mechanikowi wytłumaczyć jak działa silnik, a tym bardziej jak go naprawić i że nie jest to tak bardzo skomplikowane.

Nie mamy nic przeciwko nowoczesnej technologii, sami na co dzień jej używamy, ale chcemy, aby w codziennym życiu zachowywać rozsądne proporcje i nie wyrzucać i nie niszczyć czegoś co w dalszym ciągu ma walory estetyczne i użytkowe.

Będziemy wspierać działania edukacyjne w tym kierunku, poprzez wskazywanie prawidłowych działań , oraz firm i organizacji, które naprawdę robią coś uczciwego i pożytecznego. Chcemy pośredniczyć w ratowaniu zabytków i innych dóbr, które można jeszcze z pożytkiem wykorzystać – jak choćby sprawne komputery, za słabe do obsługi wielkiej korporacji, które zanim trafią do recyklingu, mogą jeszcze długi czas posłużyć uczniom i studentom  Liczymy na wsparcie i radę – w miarę sił i środków chcemy organizować różne imprezy i tak zbudować stronę internetową , aby każdy mógł się wypowiedzieć i wskazać właściwe rozwiązania intensyfikujące cele fundacji.

Fundacja Recyklingu Rewitalizacyjnego:

czym jest?
czym się zajmuje?
do czego dąży?

Na poszczególnych podstronach znajdziesz informacje na tematy związane z recyklingiem rewitalizacyjnym.

Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego